7 Dobrobiti Soka od Mrkve

Mrkva je odličan izvor vitamina, nutrienata i vlakana. Sirovu ili kuhanu mrkvu trebamo jesti zbog vlakana, a za iskorištenje vitamina i nutrienata sjajno će poslužiti hladno prešani sok od mrkve.

Kroz sok, nutrienti brže dospijevaju u naš sustav jer nema pulpe koju je potrebno preraditi da bi se izlučile korisne tvari.  Zato je konzumacija soka jednostavan način kako uključiti mrkvu u našu prehranu.

Detalje o sedam dobrobiti koje nam donosi mrkva pronađite u poglavljima koja slijede:

  • Metabolizam
  • Vid
  • Koža
  • Imunološki sustav
  • Smanjenje rizika od raka
  • Kolesterol
  • Trudnoća
  • Funkcija mozga

Poboljšanje metabolizma

Sok od mrkve pospješuje naše prirodno izlučivanje žuči, koja poboljšava metabolizam = interval u kojem naše tijelo iz hrane proizvede energiju. Prema nekim istraživanjima, žuč ima veliku ulogu i u topljenju masti.

2. Bolji Vid

Često se kaže kako je mrkva dobra za naše oči. Ovo stvarno nije isprazna priča. Sok od mrkve je dobar izvor beta-karotena, vrste vitamina A, koji je jedan od najjačin antioksidansa.

Vitamin A pomaže u zaštiti površine oka i doprinosi boljem vidu. Konzumacija soka od mrkve može pomoći kod raznih oboljenja oka poput makularne degeneracije, grčenja oka i slijepoće. Mrkva sadrži i lutein – antioksidans koji štiti oko od nepovoljnog utjecaja svjetla.

3. Ljepša Koža

Ako u svojoj povijesti bolesti imamo kožne probleme poput osipa ili psorijaze, uključivanje soka od mrkve u prehranu može poboljšati izgled naše kože.

Mrkve imaju vitamin C, koji ima svoja blagotvorna svojstva. Pomaže koži da se brže oporavlja od vanjskih ozljeda i trauma. Beta-karoten također djeluje protuupalno te pospješuje zacjeljivanje.

4. Jači imunološki sistem

Prehlada ili gripa nas mogu gnjaviti i do dva tjedna. Otežavaju nam ili potpuno onemogućavaju svakodnevne aktivnosti. Za pojačanje našeg imunološkog sistema i za pomoć tijelu dok se bori s infekcijama, u našu svakodnevnu prehranu možemo uključiti sok od mrkve.

Mrkva sadrži antioksidanse, koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima, oštećenjima stanica i upalama. Vitamin C kojeg ima u mrkvi, također doprinosi jačanju imunološkog sistema te nam olakšava dane obavijene gripom i prehladom.

5. Sniženje kolesterola

Ponekad imamo problema s regulacijom razine kolesterola. Sok od kruške sjajan je izvor kalija i zato može pomoći u održavanju zdrave razine kolesterola. Niži kolesterol umanjuje rizik od srčanih bolesti i infarkta.

6. Zdravija trudnoća

Uz to što je dobra svakodnevna doza, komzumacija soka od mrkve također ima dobrotvoran učinak na trudnoću. Prepun je kalcija, folne kiseline, kalija, magnezija i, naravno, vitamina C.

Kalcij pomaže bebi u razvoju snažnih kostiju i hrskavica, a folna kiselina brine za pravilan razvoj bebe kroz cijelu trudnoću.  Neki liječnici preporučuju trudnicama i dojiljama unos 1.000 miligrama kalcija svaki dan.

Vitamin C i vitamin A koje nalazimo u soku od mrkve također su jaki antioksidansi za trudnoću. Ovi vitamini štite i majku i bebu od slobodnih radikala i ojačavaju njihove imunološke sisteme te umanjuju rizik od infekcija.

7. Bolja funkcija mozga

Beta-karoten u soku od mrkve može pomoći u popravku kognitivnih funkcija i umanjiti rizik od problema s pamćenjem koji su povezani sa starenjem. Oksidativni stres utječe na oštećenje stanica mozga i nemogućnosti njihove regeneracije. Ovo oslabljuje živčane podražaje i umanjuje naše kognitivne sposobnosti.

Na što pripaziti?

Iako se sok od naranče povezuje s mnogim zdravstvenim benefitima, ima i višu kalorijsku vrijednost i šećere. Dodatno, za razliku od cijelog voća, soku nedostaju vlakna pa je manje zasitan, a komercijalne varijante ovih sokova potencijalno mogu dovesti do povećanja tjelesne težine. Posebno treba paziti sa 100% sokovima koje nalazimo u našem obližnjem supermarketu. Ovi sokovi imaju dodane šećere koji sigurno ne doprinose boljitku zdravlja. Istraživanja čak povezuju dugoročnu konzumaciju komercijalnih voćnih sokova s dodanim šećerima s povećanim rizikom od dijabetesa tipa II.

Najbolji način za uživanje u ovom ukusnom i zdravom napitku je kontrola unosa. Za djecu 1-3 godine se predlaže konzumacija do 118 ml dnevno, djeca u dobi od 4 do 6 godina mogu uživati u 177 ml soka od naranče a stariji od 7 godina u 240 ml.

Za kraj

Sok od naranče omiljeni je napitak bogat antioksidansima i mikronutrientima poput vitamina C, folne kiseline i kalija. Redovita konzumacija povezuje se s nekoliko zdravstvenih benefita, uključujući poboljšanje zdravlja srca, smanjenje upalnih procesa i smanjenj rizika od nastanka bubrežnih kamenaca.

Ipak, sok od naranče sadrži više kalorija i šećera pa ga je najbolje konzumirati umjereno. Uz hladno prešani sok osiguravate maksimalan unos korisnih vitamina i minerala, a nema straha ni od negativnog utjecaja dodanog šećera.