Sve prednosti hladno prešanih sokova

Hladno prešani sok je prirodni osvježavajući napitak prepun važnih vitamina i minerala. Bilo da ste prezaposleni ili samo želite pojednostaviti stvari, hladno prešani sokovi mogu biti vaše rješenje za nedovoljan unos svježeg voća i povrća u svakodnevnoj prehrani.

Idealni su za ispijanje u pokretu jer malu bočicu ovog tekućeg izvora zdravlja lako možete ponesti na posao ili putovanje. Uključivanjem hladno prešanih sokova u svakodnevnu prehranu svom tijelu osiguravate velik broj korisnih nutrienata a rezultat je bolji izgled, više energije i više zdravlja.

Kako se proizvode hladno prešani sokovi?

Svima nam je poznat fini okus svježe ocijeđene naranče nakon, ili za vrijeme doručka. Ali što je hladno prešani sok, i po čemu  se razlikuje od svježe cijeđenog soka? Hladno prešani sok proizvodi se na potpuno različit način. Za izradu se korite posebni strojevi koji koriste hidrouličnu prešu koja pod velikim prtiskom izdvaja sok od vlakana voća (i povrća). Iako postoje i modeli za kućanstvo, uvelike se razlikuje od centrifugalnog sokovnika na kojeg nailazimo u kuhinji.

Svježe cijeđeni sok iz centrifugalnog sokovnika dobiva se pomoću oštica koje se okreću velikom brzinom i tako odvajaju sok od pulpe voća. S obzirom da se ove oštrice okreću velikom brzinom, one proizvode toplinu. Ta toplina negativno utječe na važne enzime u voću i povrću. Brzo okretanje također dovodi sok u doticaj sa zrakom čime se pokreće postupak oksidacije i daljnje propadanje korisnih nutrienata.  Rezultat je osvježavajući i ukusan sok s pulpom, ali i smanjenje nutritivne snage.

Hladno prešani sok štiti i čuva nutriente u voću i povrću. Preša koristi pritisak da bi se izvojio sok iz voća pa nema popratne topline koja nastaje zbog trenja. To znači da se zadržavaju sve zdrave blagodati sočnih namirnica. Hladnim prešanjem dobivamo 100% vitamina, minerala, enzima i nutrienata.

Zašto piti hladno prešane sokove?

Prednosti hladno prešanog soka su neograničene. Bilo da se ovisnik o teretani, zakleti vegan ili ponosni mesojed konzumacijom hladno prešanih sokova možete popraviti svoje zdravlje i razinu energije u svom tijelu. Ovi sokovi pomažu vašem tijelu u svakodnevnoj detoksikaciji. Svaki se dan izlažemo nekontroliranim izvorima toksina poput smoga, dima cigarete ili pak nezdravoj brzoj hrani i alkoholu. Naši se organi jako umaraju dok nastoje održati ravnotežu procesa detoksikacije, a ovo se posebno odnosi na našu jetru, bubrege i kožu. Kad ovi organi moraju raditi prekovremeno, kao na primjer jutro nakon zabave s puno alkohola, oni su pod stresom i smanjene su učinkovitosti.

Hladno prešani sokovi pomažu kod detoksikacije organizma. Prepuni su nutrienata čiji je zadatak boriti se s toksinima i popravljati imunološki sustav i zdravlje u cjelini. Hladno prešani sokovi su jaki i brzo djeluju jer ne sadrže pulpu pa ih tijelo brže probavlja. Nutrienti odmah ulaze u sustav i počinju sa svojim korisnim radom.  To je razlog zašto već i nakon nekoliko gutljaja soka osjećamo “udarac” nove energije u cijelom tijelu.

Na što treba obratiti pozornost kod izbora hladno prešanih sokova?

Nisu svi hladno prešani sokovi jednaki pa biste trebali obratiti pozornost na deklaracije na ambalaži. Za poptpuni zdravi efekt želite se osigurati od  štetnih sastojaka koje proizvođači znaju staviti u svoje proizvode. Samo zato što su napisali kako su “prirodni” i “organski” ne znači da su i dobri za naše zdravlje.

Posebnu pozornost treba posevetiti sastojcima. Svakako ih sve pročitajte i uvjerite se kako oni dolaze iz cjelovitog voća i povrća. Ako ugledate neki polu-znanstveni izraz, nepoznati sastojak, “E” aditiv, konzervans i slično, možete biti sigurni da ne kupujete proizvod koji će koristiti vašem zdravlju.

Uz listu sastojaka, obratite pozornost i na nutritivne vrijednosti. Primjetite broj kalorija i preporučenu dozu konzumacije napitka. Kako su hladno prešani sokovi nutritivno gušći, imaju i više kalorija nego biste to na prvi pogled očekivali, a potrebno je i puno voća kako bi se proizvela 1 litra hladno prešanog soka, pa će i broj kalorija ovisiti o tome. Veći broj kalorija nikako ne znači da ih trebate izbjegavati, već samo pripaziti na količinu koju unosite.

Hladno prešani sokovi ne koriste konzervanse pa je njihov rok upotrebe nešto kraći od sokova koje možete pronaći u supermarketu. Za produljenje roka trajanja najbolji proizvođači koriste postupak pasterizacije, a za očuvanje boje i u duljem periodu prirodnu absorbinsku kiselinu. Nakon otvaranja ih svakako treba čuvati u hladnjaku.

Mogu li se hladno prešani sokovi koristiti za čišćenje organizma?

Ako vas zanima čišćenje organizma i želite pritisnuti svoju “reset” tipku, konzumacija hladno prešanog soka omgućuje baš to. Na jednostavan način! Čišćenje tijela sokovima odlična je pomoć tijelu u detoksikaciji. Uz to ova dijeta  našem probavnom sustavu omogućuje toliko zasluženi odmor. To pomaže drugim organima u našem tijelu da otpuste nakupljene toksine. Razmislite samo o svoj prerađenoj hrani koju ste pojeli, alkoholu i cigaretama koje ste konzumirali, onečišćenjima iz okoliša kojima ste svakodnevno izloženi.

Čišćenje sokvima omogućuje vitalnost cijelog tijela i vaš ponovni početak iz nule. Imati ćete više energije, umanjiti ćete osjećaj gladi, ukloniti oteknuća i regenerirati vašu kožu, a s budući da tijelo neće koristiti tako puno energije na preradu hrane, ostati će vam puno vitalnosti za druge aktivnosti koje vas vesele.